Wiosna już do nas zawitała i rozgościła się na dobre.

Niektórzy mają ten luksus posiadania ogrodu, skrawka zieleni lub działki. Część ludzi reaguje przyspieszonym pulsem i nieregularnym oddechem na wieść, że można mieć stokrotki, fiołki i inne „chwasty” na swoim cudownym, wymuskanym trawniku. Natomiast część… bardzo się z tego cieszy!

Niezależnie od tego czy cieszysz się z tego faktu, czy nie, jeżeli jesteś (nie?)szczęśliwym posiadaczem fiołków i stokrotek w ogrodzie, oraz paru innych wiosennych roślin, mam dla Ciebie coś ciekawego.

W naszym klimacie, w swoim ogrodzie można spotkać naprawdę bardzo dużo pięknych roślin, które są całkowicie jadalne, a także zdrowe.

Co możesz z nich zrobić? Oczywiście bardzo dużo – nalewki, napary, wywary, kosmetyki, dekoracje, sałatki…

W tym artykule przedstawiam Ci bardzo prosty pomysł, który wykonasz w niewielkim czasie przy praktycznie zerowych nakładach finansowych 🙂

Kolorowe i kwieciste kostki lodu

Potrzebujesz:

  • Kilka jadalnych roślin, tj. fiołek, stokrotka, forsycja
  • Foremka do kostek lodu
  • Woda
  • Zamrażarka 😉

Nazbieraj kwiaty. Delikatnie opłucz je wodą. Zostaw część w całości, a część wyskub same płatki.

Przygotuj sobie wystudzoną wodę. Zwykła woda po zamarznięciu jest „mętna”. Dobrze jest przegotować wodę, wtedy kostki lodu będą przezroczyste i bardziej atrakcyjne.

Zalej swoje foremki do połowy i powsadzaj w nie kwiaty.

Dlaczego do połowy? Bo kwiaty są bardzo lekkie, od razu wypłyną na górę. Jeżeli zalejesz od razu całą formę, nie będą robiły wrażenia „zatopionych” w lodzie. Poukładaj je elegancko, mieszając ze sobą barwy.

Pozostaw na jakiś czas w zamrażarce, aż zrobi się lód, następnie wyciągnij i dolej resztę wody.

Jeszcze prawdopodobnie w tym samym dniu będziesz cieszyć się pięknymi i dekoracyjnymi kostkami lodu 🙂


Nie przejmuj się, że gdy lód się roztopi, będą pływały Ci płatki w Twoim pięknym drinku lub wodzie z cytrynką. Jak wspomniałam, są one całkowicie jadalne (i zdrowe 🙂 )

Myślę, że to fajny i niesztampowy sposób na udekorowanie napojów, na przykład na przyjęciu.

Inne kolorowe, wiosenne kwiaty jadalne:

  • Miesiącznica roczna („Judaszowe srebrniki”)
  • Jasnota purpurowa
  • Bluszczyk kurdybanek
  • Niezapominajka (w niedużych ilościach)
  • Kwiaty śliwy, gruszy, wiśni, tarniny
  • Jasnota purpurowa
  • Bratki, fiołki wonne, polne
  • Lilak (popularnie zwany bzem)
  • Bez czarny
  • Robinia akacjowa (pyszne!)
  • Głóg
  • Koniczyna
  • I wiele wiele innych 🙂
Zachęcam do testowania, eksperymentowania i dekorowania dań tymi prostymi, a jakże pięknymi kwiatami jadalnymi.
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *