Niektórzy mają ten luksus posiadania ogrodu, skrawka zieleni lub działki. Część ludzi reaguje przyspieszonym pulsem i nieregularnym oddechem na wieść, że można mieć stokrotki, fiołki i inne „chwasty” na swoim cudownym, wymuskanym trawniku. Natomiast część… bardzo się z tego cieszy!
Niezależnie od tego czy cieszysz się z tego faktu, czy nie, jeżeli jesteś (nie?)szczęśliwym posiadaczem fiołków i stokrotek w ogrodzie, oraz paru innych wiosennych roślin, mam dla Ciebie coś ciekawego.
W naszym klimacie, w swoim ogrodzie można spotkać naprawdę bardzo dużo pięknych roślin, które są całkowicie jadalne, a także zdrowe.
Co możesz z nich zrobić? Oczywiście bardzo dużo – nalewki, napary, wywary, kosmetyki, dekoracje, sałatki…
W tym artykule przedstawiam Ci bardzo prosty pomysł, który wykonasz w niewielkim czasie przy praktycznie zerowych nakładach finansowych 🙂
Kolorowe i kwieciste kostki lodu
Potrzebujesz:
- Kilka jadalnych roślin, tj. fiołek, stokrotka, forsycja
- Foremka do kostek lodu
- Woda
- Zamrażarka 😉
Nazbieraj kwiaty. Delikatnie opłucz je wodą. Zostaw część w całości, a część wyskub same płatki.
Przygotuj sobie wystudzoną wodę. Zwykła woda po zamarznięciu jest „mętna”. Dobrze jest przegotować wodę, wtedy kostki lodu będą przezroczyste i bardziej atrakcyjne.Zalej swoje foremki do połowy i powsadzaj w nie kwiaty.
Dlaczego do połowy? Bo kwiaty są bardzo lekkie, od razu wypłyną na górę. Jeżeli zalejesz od razu całą formę, nie będą robiły wrażenia „zatopionych” w lodzie. Poukładaj je elegancko, mieszając ze sobą barwy.
Jeszcze prawdopodobnie w tym samym dniu będziesz cieszyć się pięknymi i dekoracyjnymi kostkami lodu 🙂
Nie przejmuj się, że gdy lód się roztopi, będą pływały Ci płatki w Twoim pięknym drinku lub wodzie z cytrynką. Jak wspomniałam, są one całkowicie jadalne (i zdrowe 🙂 )
Myślę, że to fajny i niesztampowy sposób na udekorowanie napojów, na przykład na przyjęciu.
Inne kolorowe, wiosenne kwiaty jadalne:
- Miesiącznica roczna („Judaszowe srebrniki”)
- Jasnota purpurowa
- Bluszczyk kurdybanek
- Niezapominajka (w niedużych ilościach)
- Kwiaty śliwy, gruszy, wiśni, tarniny
- Jasnota purpurowa
- Bratki, fiołki wonne, polne
- Lilak (popularnie zwany bzem)
- Bez czarny
- Robinia akacjowa (pyszne!)
- Głóg
- Koniczyna
- I wiele wiele innych 🙂